AVRUPALI SEÇKİN DESTİNASYONLAR

Hatay / Samandağ

Resimler
 
  • hatay5
  • hatay4
  • hatay3
  • hatay2
  • hatay1
 
Nasıl Gidilir?
 
Samandağ Hatay havalimanına yaklaşık 42 km. uzaklıktadır. Samandağ Antakya arası ise 22 km'dir. Ulaşım Antakya'dan 2 dakikada bir sefer yapan özel minibüsler tarafından yapılmaktadır.
 
Hakkında
 
 
Hatay-Samandağ,“Suya Bağlı Turizm” temalı EDEN 2010 yarışması içerisinde Türkiye’nin ilk beş finalistinden birisidir.
 
Hatay il merkezi Antakya’nın 22 km batısında, Samandağ ilçesi bulunmakta. Samandağ ilçesinde ilk yerleşim paleolitik devirde olduğu, bugün kalıntıları bulunan “Seleucia Pieria”antik kentinin M.Ö. IV. yüzyılın sonlarında Büyük İskender’in generallerinden I. Selevkos Nikator tarafından kurulduğu; M.Ö. III. yüzyılın ikinci yarısında Ptolemelerin egemenliğinde bulunduğu; daha sonra Roma döneminde büyük ölçüde gelişerek, Doğu Akdeniz’in en önemli limanlarından biri haline geldiği bilinmektedir.
 
Sel baskını tehlikesini bertaraf etmek amacıyla inşasına Roma İmparatoru Vespasianus (M.S. 69-79) zamanında başlanan, oğlu Titus (M.S. 79-81) zamanında inşaasına devam edilmiş olduğu ifade edilen günümüzde Titus Tüneli olarak bilinen kanal ve tünel, 5.5- 7 metre genişliğinde 7-40 metre yüksekliğinde toplamda ve 240 metrelik bölümü kapalı tünel olmak üzere 875 metre uzunluğuyla halen sağlam durumda ziyaretçilerini beklemekte.
 
Halk arasında Beşikli Mağara veya Kral Mezarları olarak bilinen Antik Yunan ve Roma dönemlerine tarihlenen mezarlıklar kopleksi, M.S. 6. yüzyıla tarihlenen St. Simeon Manastırı, Hızır’la Hz. Musa’nın bir kaya üzerinde buluştukları yer olduğuna inanılan Hz. Hızır ziyareti turistik çekim unsurları olarak öne çıkmakta.
 
Samandağ kültürel mirası ile, mozaik koleksiyonu zenginliği yönünden dünyada ikinci, para koleksiyonu yönünden ise üçüncü sırada yer alan Hatay Arkeoloji Müzesi’ne eşsiz katkılar sağlamakta.
 
Samandağ ilçesinden 17 km. asfalt yolla ulaşımı mümkün olan yaylalar, turizm için zengin bir içerik sunmakta. Tarih ve doğanın içice olduğu yayla merkezinde, kamp ve piknik alanlarındaki buz gibi billur suları, Akdeniz Bölgesine has türlü sebze ve meyvenin yetiştirildiği, serin yaz günleri vaadedilmekte.
 
Samandağ, 14.2 km uzunluğunda ve yer yer 200-250 metre eninde kumsalı ile Türkiye’nin en uzun sahil bandından birine sahip. Dünyada nesilleri tükenmekte olan ve uluslararası anlaşmalarla koruma altına alınmış Caretta caretta (sini kaplumbağası veya iribaş deniz kaplumbağası) ve Chelonia mydas (çorba kaplumbağası veya yeşil kaplumbağa) özellikle yuva yapmak üzere Akdeniz’e girerler. Akdeniz’de yasayan kaplumbağaların yüzde 25’i yavrulamak için Samandağ sahiline gelmektedir. Caretta caretta (iribaş kaplumbağa) ve Chelonia mydas (yeşil kaplumbağa) yazın sıcağında sahile gelerek ayaklarıyla açtığı çukura yumurtalarını bırakır ve 50-60 gün sonra yavrular sahil kumlarının içinden çıkmaya başlar. Kumul bitkileri yönünden de zengin bu sahilde 200 bitki türü tespit edilmiş.
 
Denize dökülen akarsuların, özellikle Asi Nehri’nin sulak alanları, birçok kuş türünün göç yolu üzerinde bulunmasından dolayı leylek, pelikan, şahin, atmaca gibi türlerin konaklama ve üreme alanıdır.
 
Geniş sahil bandı, sualtı dalış ve sualtı fotoğrafçılığı, deniz turizmi, rüzgâr sörfü, tekne turları, plaj spor aktivitelerinin tümü, su kayağı gibi turistik aktivitelerin gerçekleşmesi açısından oldukça elverişlidir. Ayrıca deniz suyu sıcaklığı yaz aylarında ortalama 31 C° kış aylarında ise 20-24 C°’dir.