AVRUPALI SEÇKİN DESTİNASYONLAR

İzmir/Seferihisar

Resimler
 
  • seferihisar4
  • seferihisar3
  • seferihisar1
  • seferihisar
 
Nasıl Gidilir?
 
İzmir’e 44km uzaklıkta olan Seferihisar’a ulaşım kolaydır. Dilerseniz sahil şeridi kullanırsınız, dilerseniz, Konak üzerinden 20km daha çabuk ulaşabilirsiniz.İzmir – Çeşme otoyolundan Çeşme yönüne giderken otoyolun ilk çıkışından yani Seferihisar/Güzelbahçe çıkışından çıkılabilir. Gişeleri geçip, Seferihisar tabelasını takip ederek sağa dönüp yola devam edersiniz.
 
Hakkında
 
 
Seferihisar “Erişilebilir Turizm “ temalı EDEN 2013 yarışması içerisinde Türkiye’nin ilk üç finalistinden birisidir.
 
Seferihisar, Ege Bölgesinde İzmir’in 44km güneyinde yer alan 30.000 nüfuslu bir ilçedir. Türkiye’den CittaSlow (Sakin Şehir) Birliği’ne seçilen ilk ilçedir. Seferihisar, 49 km uzunluğundaki sahili boyunca Ege Denizinin keşfedilmemiş zenginlikleri arasında yer alır.
 
İlçenin derin bir tarihi geçmişi vardır. Bölgede İÖ 2000 yılında bir Karya kenti bulunduğu bilinmektedir. Seferihisar’daki en eski yerleşim birimi Karya kenti olan Teos’tur. Kent, İÖ 2000 yılında Yunanlılardan kaçan Giritliler tarafından kurulmuştur. Mandalinaları, geniş çaplı güneş, jeotermal ve rüzgâr enerjisi Seferihisar’ı ön plana çıkaran unsurlardır. Seferihisar’ın limanı olan Sığacık’ta “sakin şehir” atmosferini en yoğun biçimde hissetmek mümkündür. Sığacık Kalesi ve küçük balıkçı köyü 14. yüzyılda inşa edilmiştir. Renkli balıkçı tekneleri ile çevrelenmiş liman şehirden bunalanlar için adeta bir kaçış noktasıdır. Sığacık’da yer alan antik harabeler (mandalina kokulu köy) Theos Antik Kentinden kalmadır. Myonnesos Kayası, Seferihisar’ın güneyinde yer almakta olup, daha güneyinde Lebedus antik kentinin kalıntıları bulunmaktadır. Yerleşim yeri Osmanlı zamanından bu yana ilçe (sancak) statüsünde olup ünlü mandalinalarının yanında zeytin, üzüm ve turunçgiller de yetişmektedir.
 
Bölgeyi keşfetmek isteyen birçok kişi için çekici olan Sığacık ayrıca antik kentlere ve doğal güzelliklere sahiptir. Sığacık ayrıca rüzgâr sörfü yapanların ve kaya tırmanıcıları açısından da çekici bir özelliğe sahiptir. İlaveten, Teos Antik Kentinin kalıntıları görülebilir ve kıvrılan koyda küçük bir kale de göze çarpmaktadır. Teos Marina yat sahiplerine uluslararası düzeyde hizmet sunmaktadır.
 
Seferihisar arkeolojik alanları barındırdığı için planlı bir kentleşme uygulanmaktadır. Seferihisar tüm bölgelerde yavaşlayarak kentin kalitesini korumayı amaçlayan CittaSlow’un bir parçasıdır. Seferihisar kentlerin yavaş ve sakin olduğu uluslararası birlik olan CittaSlow’a 28 Kasım 2009 tarihinde üye olmuştur. CittaSlow felsefesi doğaya saygı, yerel değerleri koruma çerçevesinde gelişmenin mümkün olacağı ilkesine dayanmakta olup, Seferihisar için bir yol haritasıdır. Destinasyona ve hizmetlere herkesin erişiminin sağlanması Seferihisar’da kabul edilen yavaş hareketin temel ilkelerinden birisidir.
 
Destinasyonun yönetimi, kaynakların korunmasının sağlanması, kültürel ve çevresel sürdürülebilirlik ve sosyal, kültürel ve turistik altyapıya tüm paydaşların erişimini sağlayacak olanakları yaratmak için kurumlar arasında güçlü bir işbirliği mevcuttur. Belediye ve diğer kamu kurum/kuruluşları erişimi sağlayabilmek için birçok eylem içeren bir strateji izlemişlerdir:
 
• Caddeler ve yollar engelliler için düzenlenmektedir, örneğin kaldırımlar ve rampalar engelliler için düzenlenmiştir.
 
• Yaşlı ve engelli yurttaşlar ve turistler için tıbbi ve taşıma amaçlı özel bir araç bulunmaktadır.
 
• İlçede tüm geçitlerde yaşlı ve engelliler için asansörler mevcuttur./
 
• Çeşitli gelir ve sosyo-ekonomik gruplara yönelik konaklama olanakları vardır. Destinasyona erişilebilirliği artırmak için kaymakamlık orta ve küçük işletmeler ile erişimcileri satış ve pazarlama konusunda daha fazla internet kullanımı için teşvik etmektedir. Mavi bayraklı plajlar, yollar, araba park alanları, duş kabinleri engelli ziyaretçiler için düzenlenmiştir.